Ludomanistudier er et ressourcested for de gymnasiale uddannelser. Her kan lærere og elever finde inspiration, faglige vinkler og materialer til studieemnet ludomani. © 2013.

Eksperter

Ole Bjerg, sociolog og lektor ved CBS, forsker bl.a. i ludomani som et socialpsykologisk fænomen.

Klip Dankortet

Den ludomane skal afskæres for adgangen til penge som det første, når vedkommende skal ud af sit spillemisbrug. Han eller hun skal genopleve hele byttehandlens historie for at forstå pengenes betydning igen, hævder Ole Bjerg, lektor ved CBS og forsker i ludomani.

Penge ændrer betydning
Lektor Ole Bjerg, CBS, fortæller om ludomanens forhold til penge. Pengene har mistet deres kontekst; de er blot papir uden at repræsentere noget og bliver dermed ligegyldige.
Ludomanen og det kapitalistiske samfund
I et kapitalistisk samfund strukturerer penge mange af livsområderne. De er kapitaliseret. Når ludomanen har et tilfældigt forhold til penge, får det konsekvenser for ludomanens måde at håndtere livet på, fortæller lektor Ole Bjerg, CBS.
Ophævelse af regler

I poker forsvinder bytteværdien for penge. Du får "money for nothing", forklarer lektor Ole Bjerg, CBS, der forsker i ludomani som et socialt psykologisk fænomen.

Poker og det senmoderne samfund

Lektor Ole Bjerg, CBS, fortæller om pokerspillets præg af tilfældighed og sammenligner det med det senmoderne, uforudsigelige risikosamfund.

The Big Win

"The Big Win" er et begreb blandt pengespillere. Lektor Ole Bjerg, CBS, fortæller, hvad begrebet indeholder og kommenterer, hvorfor der er forholdsvis mange ludomaner blandt fodboldspillere.

Benedicte Ejlers er leder af forebyggelse og kommunikation i Center for Ludomani.

Arv, miljø og kultur
Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani, fortæller om hvordan sociale faktorer påvirker vores trang til at spille, men at det også ligger i mennesket som et biologisk væsen at spille og derigennem opnå spænding.
Hvordan behandler man ludomani?
Den mest effektive måde at behandle ludomani på er kognitiv terapi. Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani, beskriver, hvordan man gennem terapien støtter ludomanen i at analysere den adfærd, der fører til spilafhængighed.
Ludomani: en definition

Benedicte Ejlers, der er leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani, fortæller, at når du ikke kan opretholde et normalt liv ved siden af spillet, så er du ludoman.

Hvornår er man spilafhængig?
Det er svært entydigt at sige, hvornår og hvordan man er spilafhængig, i følge Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani. Hos nogle handler det om fysiske abstinenser, hos andre er det psykiske faktorer, der driver dem til spillet.
Identitetsdannelse
Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani, beskriver, hvordan kombinationsspil som poker opbygger en identitet, fordi man kan dygtiggøre sig - til en vis grænse - i spillet, men risikoen er, at man mister fokus på andre væsentlige ting i livet, isolerer sig med spillet og ikke udvikler sine sociale kompetencer.
Kan man komme ud af sin spilafhængighed?
80 % af dem, der søger professionel hjælp, kommer ud af deres spilafhængighed, ifølge Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani. Forudsætningen herfor er dog, at ludomanen selv er motiveret for at blive behandlet.
Ludomani og alkoholisme
Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for ludomani, understreger, at adfærden hos en ludoman ligner adfærden hos personer, der er afhængige af andre "stoffer": man isolerer sig og lever på fortielser og løgne.
Ludomani og politik

Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani, fortæller om, hvordan politiske beslutninger - eller mangel på samme - har indflydelse på udbredelsen af ludomani.

Ludomanens symptomer

Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani, fortæller om, hvilke faktorer der kan medvirke til, at man udvikler en spilafhængighed, men også hvordan man med enkle politiske regulativer kan forhindre den.

Mogens Steffensen er professor i matematik ved Københavns Universitet.

Om dygtighed i spil
Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, fortæller om hvorfor det er nemmere at bruge sin dygtighed i turneringsspil end i enkeltspil.
Matematikken bag Oddset
Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, fortæller om matematikken i Oddset.
Hvorfor virker Martingale teorien ikke?
Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, fortæller om Martingale-strategien, hvor man fordobler, hver gang man taber.
Spil og strategi
Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, fortæller om hvordan man kan maksimere sin tilbagebetalingsprocent. Måske skal du slet ikke spille?
Matematikken bag Lotto
Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, fortæller om matematikken bag Lotto-spil.
Matematikken bag rouletten

Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, forklarer, hvorfor chancen for at vinde ved at spille på rød er 18/37 - altså lidt under 50 procent.

Matematisk model for en kasinospiller

Professor i matematik ved Københavns Universitet, Mogens Steffensen, fortæller, at det gælder om at vinde sin gevinst med så få spil som muligt, hvis man vil holde en høj tilbagebetalingsprocent.

Anne Jerslev er professor i medievidenskab ved Københavns Universitet.

Celebrityheltene
Professor i mediekultur Anne Jerslev, Københavns Universitet, fortæller om den nye type af celebrities - den type, der ikke har andet at byde på, end at de optræder i medierne.
Rollemodeller
Professor i mediekultur Anne Jerslev, Københavns Universitet, beskriver kendte pokerspillere som celebrities med et særligt talent.
Interesse for pokerkulturen
De mange penge og glamouren er det, som filmskuespilleren og pokerstjernen har til fælles, hævder professor i mediekultur Anne Jerslev, Københavns Universitet.
Pokerstjernerne i medierne

Medierne gør de professionelle pokerspillere til helte og stjerner i et hierarkisk system på linje med filmskuespillere, hævder professor i mediekultur Anne Jerslev, Københavns Universitet. Ingen medier - ingen stjerner.

Spil i mediebilledet

Professor i mediekultur Anne Jerslev, Københavns Universitet, fortæller om, hvordan medierne gennem tiderne har brugt spil, fx tv-quizzer, til at fortælle de store historier om storhed og fald.

Henrik Rindom er overlæge i psykiatri og forsker især i misbrug og afhængighed.

Den neurologiske basis for ludomani

Overlæge i psykiatri Henrik Rindom fortæller om, at det er de samme kemiske processer i hjernen, der finder sted, når man får tilfredsstillet sit behov for at spise, have sex – og at spille.

Medicinsk behandling for ludomani

Der findes ingen medicinsk behandling for ludomani, selvom man har prøvet forskellige metoder. Bedste bud er kognitiv terapi, hvor den ludomane spiller lærer at kontrollere sin spilletrang, understreger Henrik Rindom, der er overlæge i psykiatri.

Genetisk disponering for ludomani

Overlæge i psykiatri Henrik Rindom fortæller om, hvorvidt man kan være disponeret via generne til at spille. Flere drenge end piger spiller fx. Forskningen har ikke noget svar på, hvorfor nogen er mere sårbare end andre, men har stor fokus på problematikken.

Påvirker nogle spil hjernen stærkere end andre?

Overlæge i psykiatri Henrik Rindom fortæller om, at hurtige spil - fx online poker - har større sandsynlighed for afhængighed end langsomme spil som fx Lotto.